معاون‌ وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه برای سال آینده پرتاب ماهوره پارس ۲ و نخستین ماهواره بخش خصوصی در دستور کار است، گفت: طبق برنامه اگر موانع ناخواسته‌ای سر راه‌مان قرار نگیرد، در سال ۱۴۰۷ کپسول زیستی پتانسیل حمل انسان را خواهد داشت.
کد خبر: ۱۴۴۷۱۸۸

به گزارش جام جم آنلاین، صبح امروز ماهواره تحقیقاتی- سنجشی پارس۱ توسط پرتابگر سایوز از پایگاه پرتاب «وستوچنی» روسیه با موفقیت در مدار خورشید آهنگ با ارتفاع ۵۰۰ کیلومتر از سطح زمین پرتاب شد.

«حسن سالاریه» رئیس سازمان فضایی ایران و معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در نشست خبری پس از پرتاب ماهواره در پاسخ به خبرنگاران گفت: ماهواره پارس ۱ با موفقیت به مدار پرتاب شد و تزریق کامل آن تا چند ساعت دیگر انجام می‌شود.

وی درباره هزینه این پرتاب گفت: هزینه پرتاب در تمام دنیا به یک شکل و محاسبه آن اینطور است که به ازای هر کیلوگرم از ۱۰ هزار دلار آغاز شده و به قیمت‌های ۲۰ هزار دلار نیز می‌رسد؛ قرارداد ما محرمانه است و درباره جزییات آن نمی‌توان دقیق صحبت کرد.

سالاریه گفت: ماهواره ایرانی پارس ۱ امروز با ماهواره بر سایوز به همراه ۱۸ محموله دیگر با موفقیت پرتاب شد که یکی از این محموله‌ها پارس ۱ بوده و برای پایدارسازی ماهواره یک تا دو هفته زمان نیاز است.

وی گفت: ماهواره پارس ۱ گامی در جهت توسعه بومی ماهواره‌های سنجشی است.

رییس سازمان فضایی ایران تاکید کرد: در دولت سیزدهم تا کنون ۱۲ پرتاب انجام شده که از این میان ۲ پرتاب با پرتابگرهای بین المللی صورت گرفته است. پیش بینی ما این است که در سال آینده پرتاب‌های بیشتری نسبت به امسال خواهیم داشت.

وی اضافه کرد: ما در حال توسعه پایگاه بین‌المللی پرتاب چابهار هستیم و با تکمیل آن امکان دستیابی به مدارهای بالا با شیب‌های مختلف ماهواره را خواهیم داشت اما همچنان همکاری با کشورهای هدف در حوزه صنعت فضایی را ادامه خواهیم داد.

سالاریه ادامه داد: باید به این نکته تاکید کنم که کشور بدون توسعه صنعت فضایی در بسیاری از بخش‌ها دچار مشکل خواهد شد. تکنولوژی فضایی نوظهور است و باید به آن پرداخته شود. اگر توسعه بومی اتفاق نیفتد دچار چالش‌های زیادی خواهیم داشت.

وی با بیان اینکه فاز نخست پایگاه بین‌المللی چابهار در سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد، گفت: طراحی و ساخت پایگاه چابهار در چند فاز طراحی شده است و فاز اول آن سوخت جامد و اولین بهره‌برداری از آن برای پرتاب ماهواره مدار خورشید آهنگ صورت خواهد گرفت.

سرپرست پژوهشگاه فضایی درباره نحوه تصویربرداری ماهواره از سطح زمین گفت: عرض هر تصویری که ماهواره پارس ۱ می‌گیرد ۵۰ کیلومتر است و حدود ۳ ماه زمان می‌برد که از تمام کشور تصویربرداری کنیم؛ بعد از این باز هم نیاز به پوشش کامل داریم و به کرات از سطح زمین تصویربرداری می‌کنیم تا بتوانیم به صورت دقیق‌تر وضعیت خشکی، زمین‌های کشاورزی و نظایر آن را داشته باشیم.

به گفته وی، عمر ماهواره بر اساس پیش‌بینی ما سه سال است اما ممکن است به دلیل شرایط جوی این زمان متفاوت باشد.

وی با تاکید بر اینکه به دلیل شرایط خاص در ایران عمده توسعه‌ای که در صنعت فضایی رخ داده بومی بوده، خاطرنشان کرد: ساخت ماهواره پارس ۲ در دستور کار قرار دارد و سال آینده (۱۴۰۳) این مرحله تکمیل و ماهواره آماده پرتاب می‌شود.

سالاریه با بیان اینکه هم اکنون در زمینه ماهواره‌برهای بومی، ظرفیت برای پرتاب سوخت مایع، جامد و ترکیبی وجود دارد، ادامه داد: نمونه بعدی ماهواره پارس ۱ با عنوان پارس ۲ در حال ساخت است و پرتاب پارس ۱ می‌تواند ما را در توسعه این ماهواره یاری کند.

رییس سازمان فضایی ایران همچنین گفت: پرتاب‌های زیادی برای ماهواره ها در دولت سیزدهم انجام شده است، اما نباید قانع باشیم باید در هر مسیری که به توسعه صنعت فضایی منجر می‌شود قدم برداریم.

وی تاکید کرد: صنعت فضایی ما اکنون وابسته به دولت نیست و ماهواره‌های متعددی توسط بحش خصوصی ساخته شده است که در آینده نزدیک اخبار آن‌ها را منتشر خواهیم کرد.

سالاریه این خبر را هم اعلام کرد که نخستین ماهواره بخش خصوصی سال آینده در مدار قرار می گیرد.

وی از ورود بخش خصوصی به صنعت فضایی کشور به عنوان یک جهش در این صنعت یاد کرد و گفت: تا بخش خصوصی وارد میدان نشود، توسعه اقتصادی صنعت فضایی مشکل است.

رییس سازمان فضایی ایران درباره اعزام انسان فضانورد به فضا نیز گفت: حوزه علوم و اکتشافات فضایی پر هزینه و پر زحمت است؛ در برنامه ۱۰ ساله فضایی کشور توسعه کپسول‌های زیستی و زیرمداری برای انجام این کار در دستور کار قرار گرفته است. طبق برنامه اگر موانع ناخواسته‌ای سر راه‌مان قرار نگیرد، در سال ۱۴۰۷ کپسول زیستی پتانسیل حمل انسان را خواهد داشت.

ماهواره پارس۱، ماهواره‌ای تحقیقاتی است که مراحل طراحی، ساخت، تجمیع و آزمون آن در پژوهشگاه فضایی ایران انجام شده است.

این ماهواره ۱۳۴ کیلوگرمی، از سری ماهواره‌های تحقیقاتی - سنجشی پژوهشگاه فضایی ایران است و به منظور تصویربرداری کاربردی، توسعه بازار داده‌های سنجشی داخلی، و توسعه و آزمون فناوری‌های مورد نیاز ماهواره‌های سنجشی عملیاتی بومی طراحی و تولید شده است.

این ماهواره که صبح امروز با پرتابگر سایوز از پایگاه فضایی روسیه با موفقیت پرتاب شد، دارای سه دوربین تصویربرداری است و اطلاعات منابع زمینی را در سه محدوده طیفی مرئی، فروسرخ موج کوتاه و فروسرخ گرمایی دریافت می‌کند.

دوربین طیف رنگی و فروسرخ موج کوتاه این ماهواره در کمتر از ۱۰۰ روز، ۹۵ درصد اراضی ایران را تصویربرداری می‌کند. همچنین، دوربین با طیف فروسرخ گرمایی با قابلیت تصویربرداری در شب قادر است، کل اراضی ایران را در کم‌تر از ۴۵ روز تصویربرداری کند.

از دیگر مأموریت‌های این ماهواره می‌توان به آزمون مکانیزم پنل‌های خورشیدی بازشونده، آزمون اصلاح مدار با پیشرانش گاز سرد، آزمون عملکرد تعیین موقعیت ماهواره مستقل از جی پی اس (GPS) مبتنی بر روش موقعیت‌یابی بومی، آزمون عملکرد مجموعه تولید، تبدیل و توزیع توان در مدار با صفحات خورشیدی بازشونده و بردهای بومی، آزمون ارسال داده تصاویر با نرخ بالا در باند فرکانسی X، سنجش میزان تشعشعات فضایی در مدار با استفاده از محموله اندازه‌گیری میزان تشعشعات فضایی (دزیمتری) اشاره کرد.

فناوری‌های مورد استفاده در ماهواره پارس۱ شامل لینک ارتباط مخابراتی در باند فرکانسی V/UHF، لینک ارتباط مخابراتی طیف گسترده در باند فرکانسی S، لینک ارتباط مخابراتی در باند فرکانسیX، سنسور تعیین موقعیت GPS، سنسور تعیین موقعیت ODS ، سنسور خورشید، سنسور ستاره، سنسور مغناطیس سنج، سنسور ژایروسکوپ، سنسورهای سنجش میزان تشعشعات فضا، لوله حرارتی، تجهیزات سخت‌افزاری و ساختارهای نرم‌افزاری مدیریت حالت‌های مختلف افزونگی و پنل‌های خورشیدی است. این فناوری‌ها مبنای فناوری‌های مورد نیاز ماهواره‌های عملیاتی آینده کشور خواهد بود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها